Våra Etiska Riktlinjer

Människor som är i behov av vägledning och hjälp befinner sig ofta i en livssituation som gör dem sårbara och vi har utarbetat riktlinjer för att åskådliggöra vårt förhållningssätt gentemot våra klienter. Grundstommen är alla människors lika värde och varje persons rätt till ett värdigt bemötande där deras integritet och välmående tas på största allvar.

Våra etiska riktlinjer är inte heltäckande utan vi arbetar ständigt med att utvidga, utvärdera och förbättra dem.

Etiska Regler

Terapeutens ansvar

Terapeuten har ansvar för sitt arbete och försäkrar sig, så långt som möjligt, om att hans/hennes tjänster inte på något vis missbrukas.

Terapeuten uppmärksammar att hans/hennes kunnande inte används för att på något sätt kränka, utnyttja eller förtrycka individen.

Terapeuten medverkar inte i aktivitet som syftar till att med fysiska och/eller psykiska tvångsmedel – eller hot om sådana tvångsmedel – avtvinga någon information eller bekännelse – förmå någon att röja, förneka eller ändra egen eller andras livsåskådning, politiska, sexuella, religiösa eller etiska övertygelser.

Terapeuten samtalar, inom ramen för tystnadspliktens regler, alltid med klientens bästa för ögonen och med stor respekt för honom/henne handledning etc.

Vid allt klientarbete gäller som huvudregel att hänsyn skall tas till alla berörda parter. Om detta inte är möjligt uppmärksammar terapeuten detta och överväger om det är etiskt försvarbart att påbörja/fortsätta uppgiften under de givna villkoren.

Terapeuten arbetar i enlighet med beprövad erfarenhet och upprätthåller professionell kompetens. Vederbörande tillämpar sina arbetsmetoder i adekvat förhållande till uppdragets mål.

Terapeuten inhämtar fortlöpande kunskap om den vetenskapliga och yrkesmässiga utvecklingen inom sitt arbetsområde.

Terapeuten tar hänsyn till sin personliga styrka och begränsning när han/hon åtager sig nya uppdrag och klienter.  Om terapeuten med anledning av uppdragets karaktär och omfattning i relation till den egna kompetensen, bedömer sig sakna erforderlig kompetens remitterar han/hon uppdraget vidare till relevant instans inom den allmänna sjukvården eller söker handledning.

Terapeuten utnyttjar ej den yrkesmässiga relationen för att skaffa sig oskälig vinst eller fördel. Terapeuten skall inte för personlig eller ekonomisk vinnings skull främja ett arbete som han/hon inte finner tillräckligt kvalificerat.

I all terapeutisk verksamhet skall de ekonomiska villkoren, även avbokningsregler, göras upp på förhand.

Terapeuten visar respekt för individens personliga integritet och tillvaratar klientens självbestämmanderätt. Tystnadsplikt och sekretess enligt dessa etiska regler iakttas.

Terapeuten är – med de allmänna inskränkningar som följer av lag eller anges i detta avsnitt – underkastad tystnadsplikt vad gäller förhållanden som anförtrotts vederbörande under yrkesutövning eller som han/hon därvid på annat sätt

erfarit om människors förhållanden.

Undantag skall göras om en uppenbar och omedelbar fara för klientens eller annans liv föreligger. Det samma gäller om fara för svårare personskada enligt kriterierna ovan föreligger.

Terapeuten skall i dessa fall kontakta närmaste polismyndighet och/eller den allmänna sjukvårdens psykiatriska akutmottagning och till dem lämna endast de upplysningar om klienten som behövs för att den omedelbara faran kan undanröjas.

Terapeuten får inte kontakta annan ex privatperson mot vilken ett hot är riktat.

Undantag kan göras om klienten själv begär att upplysningar skall lämnas till angiven person eller institution. Sådana upplysningar skall meddelas direkt till den av klienten angivna.

Terapeuten inhämtar inte upplysningar om klienten från annan utan att klienten givit sitt medgivande till detta. Därvid inhämtas endast upplysningar som är nödvändiga för uppdragets genomförande.

När terapeuten erhåller handledning eller konsultation avseende en klient iakttar handledare och terapeuten handledd tystnadsplikt, således att klientens namn och andra identifikationsdata undviks, om ej dessa är oundgängligen nödvändiga.

När terapeuten dokumenterar sitt arbete innehåller dokumentationen endast nödvändiga utlåtanden. Denna dokumentation benämns här minnesanteckning.

Minnesanteckning, dvs framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniska hjälpmedel, skall förvaras så att obehörig insyn eller tillgång till handlingarna ej är möjlig.

Vid inspelning av klienter på ljud- film samt digitala media eller vid användande av fotografier/film krävs alltid klientens samtycke.

Klienten kan när som helst återkalla sitt tillstånd. Inspelningarna skall då omedelbart raderas. Det vilar på den terapeuten som har ansvaret för inspelningarna att tillse att dessa regler efterföljs.

Terapeuten som använder klientupplysningar i undervisning, publikationer eller andra offentliga sammanhang försäkrar sig på förhand om samtycke från den/de som upplysningarna gäller och tillser att materialet är tillräckligt anonymiserat.

När minnesanteckningen förstörs skall detta göras oåterkalleligt.