Symptom på svartsjuka 

När din partner visar tecken på extremt kontrollbehov, kan gränsen ibland vara hårfin mellan att bestämma om det handlar om kärlek eller kontroll och dominans. Visst är det kul med massor av uppmärksamhet, särskilt i en ny relation och lite svartsjuka är helt naturligt i ett kärleksförhållande.

Men se upp!  Svartsjuka och kontrollbehov går hand i hand och ett maktbeteende kan lätt gå över i ett kontrollbehov som går överstyr och hindra dig från att leva ett eget liv. En possessiv partner kan kännas som en snara runt halsen.

Hur kan du avgöra om det handlar om genuint intresse och äkta kärlek? Eller om en destruktiv partner som visar en dominant, auktoritär och ful sida?

Känner du att vad du än gör, hur du än försöker att övertyga och hjälpa din partner, hur mycket kärlek du än över honom eller henne, så förbättras inte beteendet och du ger efter för många gånger för att få tyst på diskussionerna?

Här är 10 symptom på svartsjuka! Om du märker att en hel del av dessa symptomen på svartsjuka stämmer in med din pojkväns (eller flickväns!) beteende, så är det dags att prata allvar, innan det blir värre.

# 1 Din partner frågar ut dig. Vad du ska göra, vart du ska gå, vem du ska träffa och om allt som händer i ditt liv. Svarar du inte bums, så blir han extremt sur och arg, tills du berättar om alla detaljer.

# 2 Ständiga telefonsamtal. Din partner ringer nästan nonstop när du är ute med vänner själv. Genom att låta intresserad och nyfiken blir det ständiga frågor om vad du ska göra och när du kommer tillbaka. Ignorerar du samtalen, så anklagar han dig. Du är en dålig flickvän som struntar i honom.

# 3 Din partner blir en stalker. Han förföljer dig, försöker ta reda på var du är och dyker upp helt apropå, väntar på dig efter jobbet, står där när du går på lunch med kollegor. Han ringer upp dig ur det blå och berättar att han vill träffa eller hämta dig.

# 4 Du får inte ta egna beslut. Din partner vill hela tiden påverka dina egna beslut och verkar inte acceptera  att du väljer att göra något som han inte går med på. Om du påpekar hur kontrollerande han är, så bortförklarar han sitt beteende med att säga hur mycket han älskar dig och bryr sig om dig.

# 5 Du får inte ha kul. Helst ska ni göra allt tillsammans och när du kommer hem efter en utekväll med kompisar, suras det och diskuteras, tills du känner dig skyldig och ändrar ditt beteende. Du börjar undvika vänner och säger alltmer att du är upptagen.

# 6 Dina vänner är ”fel” vänner. Han kritiserar alla, särskilt dina killkompisar. Om de sviker, blir han speciellt glad och talar han om för dig att de inte går att lita på. Ni kan enbart ha förtroende för varandra och du kan inte ska lita på någon annan. Han upplever en extrem konkurrens och vill kan vara den ende som ska beundra och söka hjälp hos, om du får problem.

# 7 Din partner i centrum. Hela livet kretsar kring dig och du bör bete dig på samma sätt. Han tvingar dig till att sätta honom i främsta rummet före allt annat i ditt liv. Han blir riktigt arg när du pratar om tidigare relationer. Han vill inte att du ska skapa några minnen med någon annan kille.

# 8 Facebook är ett minne blott. Han följer dig på sociala medier. Din partner vill veta alla dina lösenord och dina hemligheter, även om du inte vill dela dem. Det tjatas och hotas tills du ger efter.

# 9 Du kan inte hålla distans. Tanken på att ge varandra lite utrymme verkar chockande för din partner.  Du känner dig tvungen att berätta om allt du gör och samtidigt ska det gnälla och tjatas, tills du ger upp allt till slut, för att hålla honom glad.

# 10 Du känner skuld.  Din partner är en fena på att få dig att känna skuld över över allt du gör. Ni ska ju helst göra allt tillsammans. Så småningom känner du att du måste be om lov för varje enskild sak som du vill göra. Han är extremt beskyddande och vill inte att du ska göra något kul utan honom. Han beter sig som ditt liv är i fara och han måste ta hand om dig.

Dessa symptom på svartsjuka betyder inte nödvändigtvis att du befinner dig i en dålig relation, men gränsen mellan vad som är acceptabelt beteende eller inte kan vara svår att definiera. Det kan också vara också olika från relation till relation. Men lita på din intuition och känns av om du börjar må dåligt.  Ställ honom eller henne till svars och ändras inte det destruktiva beteendet, kanske det faktiskt är bäst att avbryta relationen, innan den går för långt?

Boka in en gratis 20-minuters konsultation eller ring oss på  08-124 493 68 för gratis rådgivning och för att boka in terapi.

svartsjuka symptom.jpg