Svartsjuka och Facebook, Instagram

Facebook och Instagtram är utmärkta verktyg för att hålla kontakt med familj och vänner, men sajten är också en grogrund för stress, depression, avundsjuka och svartsjuka. En amerikansk undersökning visar att 59% någon gång blivit svartsjuk på sin partners interaktioner på Facebook. En nytillagd, okänd vän av motsatt kön, komplimanger, flörtiga kommentarer, likes och taggar i andras bilder är alla moment som kan skapa osäkerhet och sätta relationen i gungning.

Facebook är den perfekta källan för historisk research. När man träffar en ny partner som man är nyfiken på att veta mer om, är det bara att surfa in på hans profil för att få en detaljerad kartläggning över personens förflutna. Här finns bilder tagna i olika sammanhang, och ofta är handlar det om lyckliga ögonblick, tillsammans med vänner och ex-partners.

Denna dokumentation kan skapa svartsjuka både för nya och gamla partners – en smärtsam påminnelse för den dumpade om tiden som flytt och en besvärande upplysning för den nya om vad som finns i bagaget. Är den nya kärleken fortfarande vän med sitt ex? Interagerar de ännu, och hur? Vem är den snygga tjejen som din pojkvän just lagt till som kompis? Jaså, var hon på fest med dem, det har hon minsann inte berättat! Hur kommer det sig att han postar en så glad status när vi precis gjort slut?!

När svartsjukan på det sociala nätverket tar överhanden är det lätt att den övergår till ren stalkning. På engelska har fenomenet fått begreppet ”creeping” eller ”facestalking”. Många människor tillbringar timmar framför skärmen när de snokar efter oupptäckta ”sanningar” om sina partners, gamla som nya. Enligt undersökningar är kvinnor mer benägna än män att luska och snoka för att få nyfikenheten stillad – eller en otrohet bekräftad. Facebook har blivit det nya redskapet vi använder för att kontrollera våra partners.

Genom att styra sin partners aktiviteter, särskilt om man känner att förhållandet kan vara hotat, kontrollerar man hur relationen framställs offentligt. Att lägga upp bilder på den perfekta familjelyckan är ett exempel, eller att skriva överdådiga kärleksförklaringar på partnerns tidslinje, för att markera revir – ”han/hon är min”.

Att vara nyfiken och engagerad i sin partners liv är normalt och sunt, men när engagemanget förvandlas till en ohälsosam jakt på information kan det vara dags att söka hjälp.

Några varningstecken på att det gått för långt är när

• du är besatt av att kontrollera din partners/ex-partners profil och interaktioner. Du snokar regelbundet för att hålla dig uppdaterad på vad som sker i partners liv.

• du styr din partners aktiviteter online – du lägger upp bilder på er tillsammans och skriver statusuppdateringar för att visa hela världen att ni är ett par. Du kollar vilka events din partner anmält sig till och anmäler dig själv också, innan du pratat med din partner om detta.

• du lägger till din partners vänner som egna vänner för att ta reda på vilka de är.

• så snart din partner fått en ny Facebook-vän, går du genast in och undersöker vem personen är.

• du försöker lista ut din partners lösenord.

Boka in en gratis 20-minuters konsultation eller ring oss på  08-124 493 68 för gratis rådgivning och för att boka in terapi.

Svartsjuka och facebook.jpg